Psychosociale aspecten

Print
Created on Monday, 27 August 2012 Written by René

Psychosociale aspecten.

Een belangrijk gevolg van stress heeft te maken met aandacht.
Stel, je loopt in een bos waar je op zoek bent geweest naar paddestoelen en het wordt al donker. Plots hoor je vlakbij een takje breken. Je schrikt.
Op dat moment zal je aandacht uitgaan naar waar je inschatte dat het geluid ongeveer vandaan kwam. Als je daar niets kunt herkennen, dan ga je op zoek naar waar het dan wél vandaan kwam. Je scherpt al je zintuigen op zoek naar waar het potentiële gevaar is, terwijl je lichaam klaar staat om te vechten met het gevaar of er vandaan te vluchten (vecht-of-vlucht-reactie).

In het dagelijks leven zul je mogelijk niet veel in een bos lopen, maar heb je wel te maken met deze reactie. Onder invloed van stress, en zeker als die stress bedreigend is of onbekend, zal je aandacht heel erg naar buiten gericht zijn en is het lastig om het te richten op één onderwerp. Je zult in hetzelfde bos bij hetzelfde takje niet opeens bij het eerste het beste lieveheersbeestje bukken om het te bewonderen. Misschien heeft een gevaarlijk dier dat takje wel gebroken!
Maar: als je  weet waar de bron van stress vandaan komt, dan is het heel makkelijk om je aandacht wél te richten. Als je aandacht eerst heel ongericht was toen je het takje hoorde breken, zul je heel goed de beer die het takje brak in de gaten houden als jij hem wel kunt zien maar hij jou niet!
Zo zul je in je gezin mogelijk ervaren dat het moeilijk is om je aandacht erbij te houden als je erg gespannen bent.
Een ander gevolg van stress is dat het kan leiden tot emotionele toestanden als angst, depressie en woede.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.