Is stress altijd slecht?

Print
Published Date Written by René


Zoals u al heeft kunnen lezen (bij aanpassingssyndroom), is het hebben van langdurige stress zeker niet goed. Volgens het aanpassingssyndroom van Selye geeft dit uiteindelijk uitputting van het organisme, hetgeen kan leiden tot ziekte en zelfs tot overlijden.


We moeten het dus hebben over tijd. Hoe lang kan een mens stress aan? Ook speelt de intensiteit van stress een rol bij het beantwoorden van de vraag of stress altijd slecht is.
Dit verschilt, zoals bij zoveel dingen, per individu en deze vraag is daarom zo moeilijk te beantwoorden.
Je kan zeggen dat men bij een bepaalde inspanning of prestatie wel een mate van stress nodig heeft om te presteren. Stel je voor dat je een presentatie moet geven over je bedrijf bij een groep potentiële klanten. Of je staat voor het eerst voor de klas. Denk bijvoorbeeld ook aan de sporter die voor het wereldrecord verspringen gaat. Het probleem zit hem vaak in de hoeveelheid stress: bij te weinig of teveel gaat het ten koste van de prestatie.
Stress heeft men dus ook nodig om tot een prestatie te kunnen komen.


Stress kan men opsplitsen in twee delen: goede stress en slechte stress. Maar wat ís dan die slechte stress? Nou, slechte stress wordt door uzelf bepaald! Stress is pas slecht als emoties een grote rol gaan spelen, dus als men zelf de stress of de stressor als negatief labelt. Wat voor de één het einde van de wereld betekent, is voor een ander een nieuwe kans.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.