Cannabissysteem helpt herinneringen verdringen

Print
Created on Wednesday, 17 October 2012 Written by René

 

Het endocannabinoïde systeem in de hersenen speelt mogelijk een rol bij het verdringen van herinneringen. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Piray Atsak.

Atsaks onderzoek kan aanknopingspunten bieden voor een nieuwe behandeling het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). De bevindingen verklaren mogelijk ook waarom mensen met veel traumatische ervaringen relatief veel cannabis gebruiken.

Niet alle herinneringen zijn even sterk. Emotionele en traumatische levenservaringen worden beter opgeslagen in het geheugen dan alledaagse gebeurtenissen. Ook is bekend dat stress, bijvoorbeeld tijdens een examen of een sollicitatiegesprek, het oproepen van informatie uit het geheugen kan verminderen.

Het was al bekend dat de stresshormonen glucocorticoïden en adrenaline de verwerking van herinneringen via een langzaam mechanisme (genexpressie) beïnvloeden.

Recent onderzoek toonde aan dat er ook een snel mechanisme moet zijn. Piray Atsak bracht de details hiervan in kaart. Zij stelt vast dat het endocannabinoïde systeem, een snelwerkend lipide-systeem in de hersenen, onmisbaar is bij deze snelle geheugeneffecten van glucocorticoïden.

De resultaten kunnen niet alleen leiden tot nieuwe inzichten bij het bestrijden van emotionele of traumatische geheugenprocessen bij PTSS-patiënten, maar verklaren wellicht ook waarom het cannabisgebruik zo hoog is bij mensen met traumatische levenservaringen.

Piray Atsak promoveert op 1 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift 'Stress and cognition. Mechanisms regulating memory and empathy.'

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

U kunt reacties posten wanneer u ingelogd bent.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.