Tai Chi

Print
Created on Thursday, 30 August 2012 Written by René

 

Als u ooit al eens een groep mensen samen hebt gezien, in een park bijvoorbeeld, die langzaam en tegelijkertijd bewegen, vaak met de ogen gesloten, dan bent u waarschijnlijk getuige geweest van Tai-Chi.


Tai Chi is een serie van langzame lichamelijke bewegingen. Hierbij wordt concentratie, ontspanning en de bewuste circulatie van energie door het lichaam nagestreefd. Tai Chi wordt heden ten dage met name gebruikt voor het tot rust brengen van het hoofd, het lichaam trainen en het verminderen van stress. Beoefenaars van Tai Chi  richten zich op hun ademhaling en proberen 'mindful' te trainen; ze houden hun aandacht in het hier en nu.
Tai Chi is een veilige manier met een lage belasting voor mensen van alle leeftijden en alle fitheidniveau's. Als u eenmaal de bewegingen kent, dan kunt u het overal beoefenen, altijd, alleen of samen met anderen.

Er bestaan binnen het tai chi verschillende stijlen, zoals de Chen-, Yang-, Wu- en Sun-stijl, waarbij de Yang-stijl voornamelijk langzaam wordt uitgevoerd en de Chen-stijl ook explosieve momenten in zich heeft. Deze stijlen zijn vaak weer onderverdeeld in diverse substijlen van leraren die er hun eigen kennis, vaardigheid en ervaring aan toe hebben gevoegd. De bewegingen worden in een vaste volgorde uitgevoerd. De tai-chibeoefenaren spreken van <em>vormen</em>. Elke stijl kent zijn eigen vormen, die van leraar op leerling worden overgedragen. Een vorm helemaal doorlopen duurt 3 tot 20 minuten. De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor tai chi. Met name in de Chen-stijl is de nadruk op het zelfverdedigings aspect veel sterker aanwezig dan bij bijv. de Yang-stijl.


Bij tai chi als zelfverdediging ligt de nadruk met name op het verstoren van de balans van de tegenstander, door in de beweging van de tegenstander mee te gaan en deze te neutraliseren. Daarbij is het behouden van het eigen evenwicht van groot belang. Op het moment dat de tegenstander uit balans is gebracht, kan eventueel een tegenaanval worden ingezet.


Filosofie
In tai-chi wordt veel gebruikgemaakt van concepten uit de Chinese filosofie, zoals qi.

De naam en de spelling
Tai chi is een verkorte naam. Voluit heet het T'ai Chi Ch'üan, meestal vereenvoudigd tot Tai Chi Chuan. Woord voor woord vertaald betekent dat ongeveer ultieme beste vuist (vechtmethode). Deze term is eeuwen geleden ontstaan toen gevechtstechniekontwikkelaars de meest effectieve efficiënte methode voor het gevecht ontwikkelden. Bij bijna alle stukjes van de vorm gaan afweerbeweging en aanvalbeweging samen.
NB: de uitspraak en betekenis van Chi is hier niet dezelfde als die in Qigong, waar Chi de betekenis heeft van Levensenergie, en uitgesproken wordt als "tsjie".

U kunt Tai Chi het beste leren in een groep, of in een privé-les.
Bespreek eventuele lichamelijke kwalen met uw instructeur.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.