Sociale steun

Print
Published Date Written by René

Het hebben van mensen om je heen die je liefde en steun kunnen geven in moeilijke tijden is van grote waarde. Sociale steun is iets wat zeer waardevol is, maar niet iedereen krijgt steun of de juiste steun.

Sociale steun kan bestaan uit de arm om de schouder en een luisterend oor, uit advies of uit materiële steun en werkt sterk stress-reducerend. Praten over een probleem tegen iemand die naar je verhaal luistert lost het probleem niet op (tenzij u met iemand praat die het probleem ís), maar geeft wel lucht. Mogelijk geeft het u nieuwe inzichten die bijdragen aan een oplossing.

Praten over uw probleem laat het niveau van spanning in uw lijf dalen. Deze daling is waardevol, omdat uw lichaam wat energie kan behouden en gebruiken voor herstel in plaats van het handhaven van hoge niveaus van spanning. Veel mensen ervaren het juist als spanning wanneer ze praten over iets wat lastig is. Vaak blijkt dat deze spanning veel minder wordt naarmate men vaker over het probleem praat.

Als u het moeilijk vindt om te praten met een vriend of een familielid, dan kunt u overwegen om het op te schrijven. Dat heeft nagenoeg hetzelfde effect als over een probleem praten.
Maakt u nu gebruik van de steun die u zou kunnen krijgen? Praat u met mensen over uw probleem of wilt u dat liever niet?

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.