Eenderde verpleegkundigen loopt verhoogd risico op burn-out.

Print
Created on Wednesday, 05 September 2012 Written by René

 

 

Eenderde van de verpleegkundigen in het ziekenhuis loopt een verhoogd risico op burn-out. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2200 verpleegkundigen in 23 Nederlandse ziekenhuizen.

Het onderzoek vond plaats binnen het kader van de RN4CAST (Registered Nurse Forecasting) studie, een Europese studie naar de relatie tussen de organisatie van verpleegkundige zorg en het welzijn van verpleegkundige en patiënt.

Opgebrand
Het aantal verpleegkundigen dat aangeeft daadwerkelijk een burn-out te ervaren (volgens de Maslach Burn-out Inventory) is 10 procent (De Maslach Burn-out Inventory is het officiele instrument waarmee een burn-out wordt gemeten). Hiermee scoort Nederland relatief laag: het Europese gemiddelde aan opgebrande verpleegkundigen is 30 procent. Het aantal verpleegkundigen in Nederland met een verhoogd risico op een burn-out, is dus net zo hoog als het Europese gemiddelde van verpleegkundigen met een daadwerkelijke burn-out.

Personeelsinzet en leidinggevenden
De onderzoekers ontdekten ook dat het risico op burn-out vooral samenhangt met het inzetten van voldoende, en voldoende bekwaam personeel, dus de mate waarin verpleegkundigen vinden dat er voldoende verpleegkundigen zijn om het werk rond te krijgen, kwalitatief goede zorg te leveren, te overleggen met collega's en tijd te besteden aan patiënten. Het risico op burn out blijkt ook sterk samen te hangen met de tevredenheid over de ondersteuning en erkenning die verpleegkundigen krijgen van hun verpleegkundig leidinggevenden.

Bron: nursing.nl

 

U kunt reacties posten wanneer u ingelogd bent.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.