Stress, gezondheid en gedrag.

Print
Created on Monday, 27 August 2012 Written by René

Over hoe stress gezondheid beïnvloed, door gedrag en door lichamelijke veranderingen.

De gezondheid van mensen die te maken hebben stress, langdurig of niet, komt vaak in het geding omdat het gedrag van deze mensen verandert.
Mensen die te maken hebben met stress eten vaak minder gezond en bewegen minder. Ook wil men zich graag beter voelen, waardoor je makkelijker grijpt naar sigaretten en drank. Allemaal zaken die juist zorgen voor een verminderde weerstand, terwijl je die juist zo nodig hebt wegens de aanwezigheid van stress.


Uit onderzoek van Johnson (1986) en Quick et al. (1997) blijkt dat mensen ten tijde van stress juist vaker blessures oplopen tijdens het sporten, op het werk en thuis. De algemene weerstand daalt. Ga maar na: u voelt zich ook niet het sterkst als u slecht geslapen heeft. Daar komt dan ook nog de energieverslindende stress bij, en vaak het gedrag zoals hierboven genoemd dat de gezondheid zo negatief beïnvloedt.
Dit betekent niet dat u niet zou moeten bewegen in tijden van stress; integendeel. Wees alleen voorzichtig.

Ook is bekend dat het hebben van stress, en dan zeker de langdurige stress, negatieve effecten heeft op de gezondheid door veranderingen in het lijf. U heeft gelezen bij het algemeen aanpassingssyndroom dat het lichaam bij een bron van stress in verhoogde staat van paraatheid wordt gebracht; als er gevaar dreigt, dan moeten we het de baas kunnen. Om die verhoogde staat van paraatheid te krijgen en in stand te houden, is een aantal veranderingen in het lichaam nodig. Verhoogde bloeddruk, afgifte van stresshormonen, verhoogde spierspanning, hogere ademhaling. Men staat klaar om het probleem te lijf te gaan, of te vluchten.

Uiteindelijk leidt het hebben van langdurige stress tot verminderde weerstand voor andere prikkels, inclusief andere stressoren. Het logische gevolg is dat mensen veel vatbaarder voor ziekte worden.

 

Het is raadzaam om bij lichamelijke klachten en vragen over uw gezondheid bij stress te rade te gaan bij uw huisarts.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.