Hyperventilatie

Print
Created on Tuesday, 28 August 2012 Written by René

 

Hyperventilatie is een probleem waar veel mensen met stress of angst last van hebben.

Iedereen haalt adem, en wel om twee redenen: zuurstof opnemen en koolzuur afvoeren. Zuurstof wordt opgenomen in het bloed om verbranding van brandstof (suikers) mogelijk te maken. Bij die verbranding komt energie vrij en die gebruik je om je lijf te bewegen. Bij de verbranding komt ook koolzuur vrij, en dat wordt weer uitgeademd. Koolzuur is eigenlijk afval. Als je nou op de bank ligt TV te kijken, dan heb je maar heel weinig energie nodig. Je hoeft dus ook maar heel weinig zuurstof op te nemen, en, omdat je weinig voedsel verbrandt, produceer je maar weinig koolzuur. Je ademhaling zal heel rustig en langzaam verlopen, met name de buik zal bewegen.

Wanneer je aan het sporten bent of je bent aan het rennen omdat je de trein moet halen, dan heb je dus duidelijk veel energie nodig. Zonder die energie kun immers je niet rennen! Nu, volgens bovenstaande formule is het zo dat je dus ook veel meer moet verbranden. Daar heb je meer zuurstof voor nodig en omdat je meer verbrand, produceer je meer koolzuur. Je gaat hoger ademhalen om de verhoogde vraag naar zuurstof en aanbod van koolzuur aan te kunnen. Hoe hoger je ademhaalt, hoe meer lucht je kunt verplaatsen. Je gaat in dit geval meer met de borst ademen in plaats van met de buik. Nadat de inspanning is afgelopen zal, omdat de energiebehoefte dan ook weer gedaald is, de ademhaling rustiger worden: je gaat weer met de buik ademen.

Het hoger gaan ademhalen gebeurt niet alleen bij inspanning, hetzelfde gebeurt bij spanning. Stel je voor dat je op straat loopt en opeens hoor je vlakbij piepende autobanden; je schrikt. Je haalt meteen een grote teug adem, en zal nog even hoger blijven ademhalen. Je lijf verwacht nu een inspanning te moeten gaan leveren: je schrikt, en je bereidt je direct voor op vechten of vluchten. Je zorgt er vanwege de eerste fase van het algemene aanpassingssyndroom voor dat je genoeg energie hebt om te kunnen reageren op gevaar: je haalt hoger en sneller adem zodat je voldoende zuurstof in je bloed hebt om de spieren startklaar te hebben, je hart gaat sneller slaan, je bloeddruk stijgt en de spanning in de spieren stijgt. Hopelijk zijn de piepende autobanden geen gevaar, zodat je 'opgelucht kunt ademhalen': de ademhaling zakt naar de buik en is weer rustig.

Bij hyperventilatie blijft de ademhaling echter te hoog gedurende langere tijd; men haalt dus teveel (=hyper) adem (=ventilatie). Het gevolg van heel lang hoog ademhalen is dat de bloedvaten zich vernauwen, zodat je te weinig zuurstof kunt opnemen. Alle organen en weefsels in je lijf krijgen te weinig zuurstof om goed te kunnen functioneren. Dat geeft klachten, en dat zijn bij hyperventilatie vaak veel verschillende.

Klachten die men door hyperventilatie kan krijgen zijn onder andere:
- duizeligheid
- hartkloppingen
- pijn en/ of druk op de borst.
- vermoeidheid.

Ga voor lichamelijke klachten of vragen altijd eerst naar uw huisarts.


U kunt voor meer informatie ook kijken op de website van deNederlandse Hyperventilatie Stichting.
Voor hulp bij hyperventilatie kunt u terecht bij een psychosomatisch fysiotherapeut.

Tuesday the 24th. Copyright stresshulp.nl (c) 2009-2012. Joomla 3 Templates Joomlaskins.